L’eix central quan parlem actualment de cultura al Prat és el projecte IntersECCions que, molt vinculat a l’àmbit de l’educació, suposa una nova mirada de la cultura al municipi. S’ha impulsat un projecte molt ambiciós en aquest àmbit, promocionant la participació dels joves pratencs en la vida cultural del poble a partir de l’Escola d’Arts en Viu (municipal, externalitzada a VisualSonora SCCL), l’Escola d’Arts (entitat) i el Teatre Kaddish (entitat), a més d’introduir el circ en el projecte del Centre Cívic Sant Jordi – Ribera Baixa.

Aquest projecte i la política de subvencions, però, han fet que les entitats cada cop tinguin menys possibilitats de sobreviure i d’arribar als ciutadans i ciutadanes del Prat. La majoria d’entitats estan formades per voluntaris que no necessàriament estan formats en l’àmbit de la gestió d’organitzacions i hi ha mancances clares per a la supervivència de moltes entitats. A més a més, no es fa una aposta forta per potenciar les pròpies entitats i agrupacions culturals, recorrent moltes vegades a organitzacions externes per a les actuacions a la ciutat, sense crear una xarxa cultural pròpia. A aquest fet s’hi suma que l’aposta d’espais per a les activitats culturals és sempre homogènia i no s’expandeix d’igual manera per tots els barris de la ciutat i, alhora, també disminueix molt en les temporades estivals, pel que fer vida cultural al Prat a l’estiu és complicat.

Durant el mandat 2015-2019 s’executà el gran projecte de l’Artesà, establint un nou teatre que, segons l’Ajuntament, havia d’atraure grans produccions artístiques. Tot i això, les produccions que es realitzen als altres espais de les ciutats (Cèntric, Modern i centres cívics) no omplen i, quan ho fan, és amb uns preus molt per sota dels que s’ofereixen a la resta de la zona metropolitana, per mor d’omplir el teatre encara que sigui amb gent de fora i no de fomentar la cultura a la ciutat del Prat.

Paral·lelament, el Prat es ven com una ciutat amb un alt grau de transparència i de participació, però són dos espais on es pot millorar molt. Amb un pressupost tan elevat com té la ciutat, aquell destinat a participació hauria de servir, per una banda, per a afavorir la creació de noves associacions que dinamitzin, no tan sols l’àmbit cultural, si no tots aquells d’on s’espera un alt nivell de participació dels pratencs i pratenques. Per altra banda hauria d’afavorir l’adhesió dels ciutadans i ciutadanes a projectes associatius que permetessin gestionar temes importants i rellevants a nivell de ciutat. En l’àmbit de la transparència, la majoria d’entitats culturals tenen vinculada la subvenció via conveni, fet que converteix els projectes en estables i sense possibilitats de millora.


Repte 2023 – 2027

Tot i que des de l’Ajuntament s’han fet esforços per a donar relleu a aquesta àrea en els darrers anys, el cert és que el camí no és el de la participació ciutadana en la vida cultural i artística de la ciutat, sinó més aviat el de crear projectes magnànims que després s’externalitzen a empreses o entitats externes que els gestionen d’una manera pròpia, restant veu als ciutadans i ciutadanes del Prat.

En aquest sentit, els reptes per al proper període electoral els podem classificar en quatre grans àrees: associativa, d’oci i lleure, participativa i de transparència.

En l’àmbit associatiu el Prat compta amb moltes entitats que cobreixen grans àmbits: cultura popular (castellers, colles geganteres, colles de diables, balls tradicionals…), música (les tres bandes, les corals…), dansa (sardanes, grups de ball moderns), oci (Scrabble, escacs…), art (Escola d’Arts, teatre…), associacions veïnals, AMPAs… Cal que des de l’Ajuntament s’impulsi aquestes entitats, no tan sols per a mantenir-se (amb convenis estables que no suposen reptes per a les entitats) sinó alhora també per a que puguin iniciar nous projectes que duguin el nom del Prat fora de la ciutat i que sigui reconeguda la tasca cultural que realitza la ciutat. S’obren molts fronts, però entre ells trobem la necessitat de formacions específiques per a entitats, de difusió entre els més joves per a donar continuïtat i vida a les entitats i la modernització d’aquestes.

En l’àmbit de l’oci i el lleure cultural ens plantegem reptes que són bàsics per a assolir els objectius en l’àmbit cultural: per una banda proposem un pla per dinamitzar la ciutat a l’estiu. Per l’altra, també apostem per repartir les activitats culturals per tots els barris del Prat, així com reaprofitar zones destinades a altres tipus d’oci com la llera del Llobregat o la platja del Prat. Fem una clara aposta per la difusió de les activitats de les entitats culturals de la ciutat però també per les activitats que es realitzin a la ciutat, a fi d’arribar a tota la ciutadania. En resum, el repte en l’àmbit de l’oci passa per tenir present la cultura i l’art durant tot l’any i per tota la ciutat al llarg del curs.

En l’àmbit de la participació apostem per una ciutat on els pratencs i pratenques siguin el centre de les grans decisions que es plantegin. Així els reptes que s’obren passen per fer uns pressupostos participatius de veritat, que siguin la base de l’actuació de l’Ajuntament, però també per introduir aquesta via participativa en aspectes tan importants com els acords sobre infraestructures o la Festa Major del Prat.

Per últim, en l’àmbit de la transparència apostem per un model que afavoreixi la participació de les entitats i la realització de projectes innovadors i que suposin un valor afegit per a la ciutat, més enllà dels ja esmentats convenis. El repte passa per tenir una ciutat dinàmica i que impulsi la cultura i l’art com elements essencials per al nostre dia a dia, i sempre a partir de la interacció dels ciutadans i ciutadanes que, a la fi, són els qui han de gaudir d’una ciutat culturalment connectada a la realitat com el Prat que volem.

En resum, els reptes en els àmbits de la cultura, l’art, l’oci, la participació i la transparència són reptes bàsics per a construir un projecte de ciutat cohesionat i on els pratencs i pratenques prenguin les decisions rellevants que afectin el seu dia a dia.


Propostes

  • Dinamitzarem l’espai urbà incrementant el nombre d’activitats que s’hi realitzen i evitant polítiques que suposin una restricció de les mateixes, alhora que potenciem altres zones com la platja o la llera del riu com a espais d’activitats lúdiques.
  • Desenvoluparem programes de formació específica per a entitats sota demanda.
  • Presentarem candidatura per a que el Prat esdevingui Capital de la Cultura Catalana els propers anys com a via per posar en valor la cultura popular i tradicional de la nostra ciutat.
  • Desenvoluparem eines que permetin la difusió i comunicació de les activitats artístiques i culturals que es realitzen a la ciutat i alhora les pròpies que realitzen les entitats.
  • Establirem un programa d’oci a l’estiu amb activitats específiques a la platja i als parcs que permetin gaudir-lo en família.
  • Relacionarem escola i cultura incorporant totes les entitats d’aquest àmbit al projecte IntersECCions.
  • Redactarem criteris clars per a l’atorgament de subvencions justes impulsant la realització i seguiment d’un projecte.
  • Oferirem un catàleg de serveis gratuïts en l’àmbit de l’assessorament i la tecnologia per a les entitats, gestió del voluntariat i difusió.
  • Donarem suport a les entitats que fomentin la inclusió i evitin la discriminació per motius de gènere, raça, religió, LGTBIfòbia… en l’àmbit educatiu, cultural i juvenil, promovent les seves activitats i permetent el seu empoderament autònom.
  • Fomentarem la xarxa associativa mitjançant l’ampliació dels pressupostos participatius.
  • Promourem un model autogestionat de Festa Major, a través d’un reglament propi, per tal que el programa de concerts i activitats neixi de la demanda popular.
  • Instaurarem la cultura de les consultes populars per a les decisions a prendre sobre els grans equipaments de ciutat, fomentant així la participació dels ciutadans al Prat del futur.
  • Ampliarem el catàleg de les biblioteques públiques (municipals i escolars) per incloure-hi literatura de conscienciació LGTBI+.
  • Crearem un Consell Municipal de Festa Major per fer-la més participativa.
  • Retornarem la Diada de Sant Jordi a la seva ubicació tradicional: la Plaça de la Vila i al carrer Ferran Puig.
  • Tornarem a unificar els focs artificials de la Festa Major en una sola ubicació per tal de reduir la despesa econòmica i millorar-ne l’aparença.
  • Impulsarem el coneixement i l’ús del català entre la població pratenca.
  • Recuperarem la Paperera i la Torre del Mestre i les habilitarem com a museus.
  • Farem que durant la Cavalcada de Reis es llencin també caramels tous (de goma), ja que no tots els infants poden consumir caramels durs.
  • Potenciarem concerts d’artistes locals (grups musicals i DJs) durant tot l’any.
  • Promourem espais d’oci juvenil autogestionat, amb mesures de seguretat i habilitats per a joves, on hi puguin desenvolupar lliurement activitats d’oci i cultura.
  • Aprovarem un Reglament d’Usos de la Llengua Catalana com a eina normativa de promoció de la millora de la llengua
    catalana.
  • Inclourem la cartera de política lingüística en la regidoria de cultura.
  • Inclourem clàusules lingüístiques als plecs de contractació de productes i serveis, i vetllarem pel seu correcte compliment (també en les subcontractacions).
  • Garantir que tota comunicació interna del govern municipal es fa en català (correus electrònics, butlletins informatius, etc.).
    Impartirem en català la formació per a formadors, talleristes i monitors encarregats d’impartir cursos i/o dinamitzar activitats (en biblioteques, centres cívics, piscines, gimnasos públics, etc.).
  • Organitzarem tallers de sensibilització lingüística per al personal de l’administració, especialment per als professionals dels cossos de seguretat, salut i atenció al públic en general.
  • Prioritzarem el català en tota comunicació externa que es faci des del govern municipal (discursos, xarxes socials, notes de premsa, web, etc.).
  • Conscienciarem la població sobre l’existència dels drets lingüístics i de la normativa aplicable mitjançant campanyes de difusió.
  • Promourem l’ús del català entre els joves per mitjà d’activitats de lleure en català, que garanteixin la inclusió i l’equitat de tots els participants i que augmentin el prestigi social de la llengua.
  • Inclourem la figura del dinamitzador als patis de les escoles i als parcs infantils (que també permet crear llocs de feina entre el jovent del municipi) per tal de promoure el català.
    Sistematitzarem una estratègia de recollida de dades (estudis, enquestes i observacions) que permeti fer una diagnosi sociolingüística del municipi (tant pel que fa a l’ús social com de l’ajuntament)
  • Oferirem més cursos de català per a adults (més places, horaris més flexibles, formats digitals, sectorialitzats per àmbits).
  • Designarem una persona referent per donar a conèixer el voluntariat per la llengua i fer de pont entre el teixit associatiu i el CPNL.
  • Oferir les sessions d’acollida del SOAPI (Servei d’Orientació i Acompanyament per a Persones Immigrades) en català i facilitarem informació dels recursos per aprendre català al municipi.
  • Enfortirem els Plans Educatius d’Entorn del municipi, invertint més recursos humans i econòmics.
  • Organitzarem cursos de conversa en català als centres educatius i de lleure adreçats a les famílies.
  • Evitarem la segregació lingüística als centres escolars (gràcies a les dades de l’Oficina Municipal d’Escolarització).
  • Garantirem que, com a mínim, el 60 % de la programació cultural en qualsevol activitat organitzada per l’ajuntament (o amb la seva col·laboració) sigui en català.
  • Contractarem subscripcions a premsa amb, com a mínim, un 60% de contingut escrit en català; també per a ràdio, televisió i mitjans digitals.
  • Establirem requisits i quotes de discriminació positiva del català en els ajuts i les subvencions culturals (almenys el 60% de propostes en català, originals o traduïdes, per tots els projectes finançats amb diners dels municipis).
  • Farem efectiva la Declaració de Palma de 2017, a través de polítiques culturals i audiovisuals municipals coordinades arreu del territori.
  • Optarem per la versió doblada o subtitulada en català en la projecció de documentals i pel·lícules en qualsevol activitat amb suport municipal.
  • Incentivarem l’aparició i donarem suport a la tasca dels creadors de contingut audiovisual en català, mitjançant l’atorgament de subvencions, contractes de serveis, etc.
  • Promourem la traducció dels webs de les empreses i comerços del Prat al català proveint serveis gratuïts de traducció.
  • Inclourem la legislació lingüística en els criteris d’inspecció i autorització d’establiments.
  • Desplegarem una estratègia inspectora per garantir l’ús del català en l’atenció oral al comerç, que inclogui inspecció d’ofici.
  • Organitzarem campanyes informatives de bones pràctiques lingüístiques pel que fa a etiquetatge, retolació, atenció oral, etc.
  • Crearem campanyes adreçades al sector privat per incentivar la contractació de treballadors capacitats lingüísticament en català i la capacitació del personal ja contractat.

Coneix tot el programa de Junts pel Prat